Wat is een troffelvloer?

Is dit type vloer ook van meerwaarde voor mijn bedrijf?

Home » Wat is een troffelvloer

Een troffelvloer

Wat is het en voor wie?

Een troffelvloer bestaat uit PMMA-hars en fijn grind. “PMMA” staat voor PolyMethylMethAcrylaat, een zeer sterke kunststof die snel uithardt. De combinatie van het PMMA-hars en het fijne grind zorgt voor een stevige basis van de vloer. Het vormt de toffelmassa, de basis van de vloer. Bovenop deze massa wordt een sealer aangebracht. Deze sealer zorgt ervoor dat de vloer helemaal dicht is voor vuil en vloeistoffen. Het toont aan dat een troffelvloer in meerdere situaties een uitstekende keuze is.

Is een troffelvloer geschikt als bedrijfsvloer?

Aan bedrijfsvloeren worden specifieke eisen gesteld. Deze kunnen per branche en bedrijf verschillen, maar aspecten die vrijwel altijd terugkomen zijn stevigheid, slijtvastheid, duurzaamheid, hygiëne en onderhoud. De uitstraling van de vloer kan ook belangrijk zijn. Indien mogelijk, zoek je naast een vloer die aan deze eisen voldoet ook een vloer die er mooi uitziet. Een troffelvloer, ook bekend als mortelvloer, is zo’n vloer. Deze vloer is geschikt voor talloze toepassingen, zeer sterk, onderhoudsvriendelijk en kent een nette, strakke uitstraling.

Wij bellen u op

Heeft u vragen of direct advies nodig? Laat uw naam en telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk op

Heavy duty

Heavy duty

Geschikt voor zware belasting
Vloeistofdicht

Vloeistofdicht

Bestand tegen vloeistoffen
Hygiënisch

Hygiënisch

Minder ophoping van bacteriën
UV Bestendig

UV bestendig

Geen verkleuring door UV straling
Antislip

Antislip

Antislip toplaag is mogelijk
Chemisch bestendig

Chemisch bestendig

Bestand tegen chemische substansies
Hitte bestendig

Hitte bestendig

Bestand tegen b.v. hete vloeistoffen
Snel gelegd

Snel gelegd

Binnen enkele uren belastbaar

Een troffelvloer is geschikt in vele sectoren

Zijn stevigheid en bestendigheid maken van de toffelvloer een type vloer die in allerlei sectoren wordt gebruikt. In deze verschillende toepassingen bewijst zo’n mortelvloer zijn meerwaarde en sterke punten.

Industriële sector
Je vindt dit type vloer veel in de industriële sector. In de metaalverwerking bijvoorbeeld, maar ook in andere takken van deze sector, zijn troffelvloeren populair vanwege hun uitstekende bestandheid tegen zeer zwaar gebruik. Deze vloer zal niet beschadigen of slijten.

Foodsector
Een andere sector waarin deze vloer uitstekend tot zijn recht komt, is de foodsector. Hier is hygiëne van cruciaal belang. Een mortelvloer is zeer eenvoudig schoon te maken en is daarom de beste keus om te gebruiken op plekken waar met voedings- en levensmiddelen wordt gewerkt.

Automotive sector
Ook in autogarages vind je deze vloer vaak terug op de grond. Naast dat hier ook de stevigheid en vriendelijke reinigingseigenschappen een grote rol spelen, bewijst de vloer zich in deze branche met nog een unieke eigenschap: hij is zeer stroef. Medewerkers en machines hebben veel grip en dit maakt de vloer prettig en veilig om op te werken. Dit maakt een troffelvloer tot de vloer bij uitstek in allerlei soorten werkplaatsen.

Agrarische sector
In de agrarische sector maken melk- en pluimveehouders vaak gebruik van deze vloer. Hij voorziet in alle behoeften: hij is stevig, veilig en eenvoudig te reinigen

Troffelvloer moderniseert de uitstraling van uw bedrijf.

Troffelvloeren zijn echter niet alleen geschikt voor “heavy duty” toepassingen zoals fabriekshallen, garages of werkplaatsen. Ook in kantoren, winkels of showrooms is een vloer als deze een uitstekende keuze. Dit zijn namelijk plekken waar stof en vuil zich snel ophopen. Denk aan de werkplekken van medewerkers en pantry’s in kantoren, maar ook aan serverruimtes. Denk aan de gangpaden van winkels en de magazijnen waarin goederen liggen opgeslagen. Ook showrooms moeten te allen tijde netjes kunnen worden gehouden. Het zijn de letterlijke visitekaartjes van het bedrijf. Met een troffelvloer heb je de zekerheid van snelle, eenvoudige reiniging.

Het uiterlijk van de vloer kan natuurlijk ook een belangrijke rol spelen. Waar het in een fabriekshal of werkplaats voor de veiligheid een rol kan spelen, is dit in een kantoor, winkel of showroom meer om de sfeer te verhogen. Met deze vloer leg je een rustige, neutrale basis die eigenlijk overal past. Omdat de vloer een egale, rustige uitstraling heeft, gaat hij als het ware mee met de stijl van het interieur. Vorm en functie kunnen zo uitstekend hand in hand gaan.

De voor- en nadelen van de troffelvloer

Wie kiest voor een mortelvloer, kan rekenen op een aantal duidelijke voordelen. Juist vanwege deze voordelen is voor veel bedrijven de keuze eenvoudig gemaakt. De eigenschappen van deze vloer geven vaak op specifieke punten de doorslag. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van een troffelvloer. Je zult zien dat op diverse onderdelen die voor bedrijven van groot belang zijn, deze vloer zich duidelijk onderscheidt van andere typen.

Bijzonder snel geplaatst

Dit type vloer is allereerst bijzonder snel te plaatsen en te gebruiken. Niet iedereen heeft de luxe om lang te wachten totdat een nieuwe vloer gebruikt kan worden. Ook al is die mogelijkheid er wel: niet iedereen heeft überhaupt zin om lang te wachten. Het kan heel wat voeten in de aarde hebben om een nieuwe vloer aan te leggen in een pand of hal. Werkzaamheden moeten worden verplaatst of misschien zelfs tijdelijk worden stilgelegd. Dit kan flinke gevolgen hebben voor een eventuele productie en ook in financieel opzicht kun je de consequenties voelen. Dit maakt het timen van het moment van vervanging of plaatsing vaak lastig. In een dag kan van de vloer wel tot 1.500 m2 worden gelegd. Bovendien hardt deze vloer bijzonder snel uit en is hij buitengewoon snel gereed voor volle belasting. Het voorwerk (het reinigen van de ondervloer en aanbrengen van de hechtprimer) neemt 24 uur in beslag en als de troffelmassa is gelegd en de sealer is aangebracht, is de vloer al na 2 uur volledig chemisch uitgehard en klaar voor gebruik.

Mechanisch bestendig en slijtvast

Een ander groot voordeel van deze vloer is zijn bestendigheid. Niet voor niets wordt een mortelvloer vaak gebruikt op plekken waar de vloer zwaar belast wordt. Denk aan fabriekshallen met zware machines, magazijnen of opslagloodsen waar vrachtwagens en andere zware voertuigen en machines rijden, of werkplaatsen waar gebruik wordt gemaakt van zware machines. Dankzij zijn mix van PMMA-hars en grind is dit type vloer ontzettend stevig. De vloer is bijzonder slijtvast, kan een extreem hoog gewicht dragen en is zeer weerbaar tegen zaken als valschade. De epoxyhars van deze kunststof vloer is namelijk twee keer zo sterk als beton.

Uitermate hygiënisch

Hygiëne kan een belangrijke rol spelen binnen een bedrijf. Op alle plekken waar dit geldt, is een troffelvloer een fantastische oplossing. Door zijn sealing is de vloer bestand tegen vocht en vloeistoffen, stof en andere rommel. De toplaag van de vloer laat geen vuil door, zelfs geen vloeistof en stof en ander vuil hecht niet aan het oppervlak. Dit maakt de vloer zeer eenvoudig te reinigen. Met deze vloer is het onderhouden van een schone, veilige (werk)ruimte een stuk eenvoudiger dan met veel andere vloeren.

De vloer biedt veel grip dankzij zijn stroeve oppervlak. Dit draagt bij aan de veiligheid in de ruimte(s) en het werkcomfort van medewerkers. Omdat het oppervlak ook geheel naad- en kierloos is, is het veiliger werken en lopen mensen geen risico op struikelgevaar. Ook hoef je niet bang te zijn dat kleine spullen die vallen, verdwijnen in kieren tussen de vloer.
Een vloer kan nog zo sterk zijn, er zijn vaak zeer specifieke bedreigingen waartegen zelfs de sterkste vloeren niet bestand zijn, zoals chemicaliën. Onze troffelvloeren zijn hier wel tegen bestand en dat maakt hen tot een veilige en goede keuze voor plekken waar met chemicaliën wordt gewerkt: van fabrieken tot schoonmaakbedrijven en laboratoria.

De nadelen van de troffelvloer

Kent dit type vloer dan helemaal geen nadelen? Eigenlijk niet, nee. Wat wel als een mogelijk nadeel beschouwd kan worden, is het feit dat een troffelvloer niet door iedereen even eenvoudig zelf te leggen is. Het is namelijk van cruciaal belang dat de ondervloer goed wordt gereinigd, anders zal de troffelmassa niet goed hechten. Wanneer de troffelmassa wordt aangebracht, dient deze volledig egaal te zijn. Dit kan lastig zijn omdat de vloer zeer snel droogt en uithardt. Er is dus weinig tijd voor eventuele correcties. Je kunt dus zelf de vloer leggen wanneer je beschikt over de juiste kunde en ervaring, maar het is in de meeste gevallen raadzaam om dit door een specialist te laten doen.

In vergelijking met kunststof gietvloeren kan een troffelvloer iets vaker enkele kleine imperfecties bevatten. Deze vloer heeft namelijk geen zelf nivellerende eigenschappen. Dit toont ook direct aan waarom je deze vloer het beste kunt laten plaatsen door een ervaren expert. Kleine menselijke foutjes kunnen door de vloer worden afgestraft.

Wanneer je kiest voor een mortelvloer, houd er dan wel rekening mee dat dit een definitieve keuze is. Het aanpassen of vervangen van de vloer is niet iets dat eenvoudig gedaan kan worden. Deze vloer ligt er voor jaren, decennia of misschien zelfs wel levenslang.

Verschillende kleuren en afwerkingen
Omdat deze vloer deels bestaat uit grind, zijn er veel verschillende kleuren mogelijk. Welke kleur je het beste kunt kiezen, is niet alleen afhankelijk van smaak, maar vooral ook van de toepassing van de vloer. Op hele lichte vloeren is vuil snel te zien. Het kan zijn dat dit wenselijk is, maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat dit juist helemaal niet de bedoeling is. Ook kan de vloer glanzend of mat worden afgewerkt. Of je gaat voor een glanzende of matte afwerking is wederom geheel afhankelijk van de toepassing van de vloer. Wij kunnen je vanzelfsprekend informeren over de voor- en nadelen van de kleurkeuzes en afwerkingen die je hebt, in jouw specifieke situatie.

Het verschil tussen troffelvloeren en andere vloeren

Er is wel eens wat onduidelijkheid over de verschillende soorten (giet)vloeren. Ogenschijnlijk lijken zij wellicht op elkaar, maar toch zijn er enkele punten waarop troffelvloeren zich onderscheiden van soortgelijke vloeren. De meeste gietvloeren zijn ontwikkeld voor zowel zakelijk als privégebruik. Troffelvloeren zijn niet voor de consument, maar worden louter gelegd in de zakelijke markt. Dit vanwege de zeer robuuste eigenschappen van de vloer. Het lichte gebrek aan zelfnivellering maakt de vloer ook niet geschikt voor particulieren: dit is echt een heavy duty werkvloer.

Veel soortgelijke vloeren hebben ook goede water- en vochtafstotende eigenschappen, echter zijn die van de troffelvloer het beste vanwege de sealing die hierop aan wordt gebracht.

De prijs van het plaatsen van een troffelvloer

De prijs van het laten plaatsen van een troffelvloer, is afhankelijk van de oppervlakte en het type vloer dat u kiest (kleur, grofheid van het grind, afwerking). Neem contact met ons op om jouw wensen te bespreken en wij verzorgen graag een op maat gemaakte offerte.