De 5 meest voorkomende ongevallen in magazijnen

Bekijk onze tips om ze te voorkomen!

Jaarlijks doen er zich ongeveer 150 ernstige ongevallen voor in magazijnen waarvan 7 met dodelijke afloop. Het leven van een mens is meer waard dan geld. Maar verlies van eigendom kan ook verwoestend en verlammend zijn voor een bedrijf. Dodelijke ongevallen in het magazijn en ernstig of blijvend letsel hebben een grote impact en zijn toch enigszins te voorkomen met een zorgvuldige planning en een voortdurend streven naar veiligheid. Zelfs een reeks relatief kleine incidenten kan leiden tot productiviteitsverlies, hogere verzekeringskosten en mogelijke boetes.

Hogere productiviteit en arbeidstevredenheid

Het is de combinatie van betrouwbare technologie en effectief beheer waarmee je als productie- en logistiek bedrijf risico’s en ongevallen kunt minimaliseren. Bovenstaande tips helpen je al een heel eind op weg om de meest voorkomende ongevallen in je magazijn te vermijden. Door een veiligheidsprogramma van je magazijn op te zetten, te onderhouden en voortdurend te verbeteren, zul je een hogere productiviteit, verhoogde arbeidstevredenheid en een sterker behoud van werknemers opmerken.

Bij Mesa Coatings zijn we gespecialiseerd in het leveren van antislip vloeren voor kleine bedrijven en multinationals. In heel wat magazijnen hebben we de veiligheid verbeterd door een coatingvloer aan te brengen. Omdat onze vloeren antislip zijn, wordt het slipgevaar dramatisch beperkt. Bovendien zijn onze coatings duurzaam en robuust, waardoor ze langer gespaard blijven van scheuren en dus ook voor minder ongevallen zorgen, veroorzaakt door struikelen en vasthangende machines.

Neem vandaag nog contact met ons op om het te hebben over je magazijnactiviteiten en je doel voor een betere veiligheid op de werkplek voor je werknemers door middel van een nieuwe vloer!

Aanrijdingen als gevolg van zelfgenoegzaamheid

Wanneer je werknemers dag in, dag uit met bijvoorbeeld heftrucks werken, kunnen ze gemakkelijk te comfortabel omgaan met de machine en de lading. Dit kan gevaarlijk worden als men de potentiële gevaren van een heftruck en lading onderschat, vooral voor voetgangers. Heel wat aanrijdingen worden veroorzaakt door zeer bekwame en goed geïnformeerde medewerkers vanwege zelfgenoegzaamheid.

Uitglijden, struikelen en vallen door gevaarlijke vloeren

Uitglijden is een veel voorkomend magazijn gevaar dat gemakkelijk kan worden voorkomen.
Onder andere materiaal dat rondslingert, ijs, natte plekken, vet en gepolijste vloeren kunnen ervoor zorgen dat mensen gemakkelijk uitglijden en vallen. Uitglijden behoort tot de grote meerderheid van de letsels die worden opgelopen in een magazijn.

Verlies van lading

Een heftruck die verkeerd geladen is, kan zijn lading verliezen en iemand verwonden die zich net op de verkeerde plaats bevindt. Maar ook incidenten waarbij het palletrek of de stelling instort, komen vaak voort uit materialen of producten die niet op een veilige en ordelijke manier worden opgeborgen of door slecht onderhouden stellingen.

Vallen van trappen en andere hoogtes

In magazijnen worden meestal op de begane grond gewerkt, maar werknemers lopen niet alleen ernstige letsels op door van een grote hoogte te vallen. Een trap of een tussenverdiep kan al voldoende zijn om ernstige verwondingen op te lopen.

Bekneld raken door onoplettendheid

Een middelgrote heftruck kan net zoveel schade veroorzaken als een zwaar voertuig. Er zijn ongevallen bekend van heftruckchauffeurs die tussen de heftruck en de grond worden verpletterd als deze kantelt. Een ander risico is bekneld raken tussen een heftruck en een muur.

Tips om ongevallen te voorkomen bij magazijnactiviteiten

Enkele tips om magazijnmedewerkers te beschermen tegen ongevallen door uitglijden en vallen zijn onder meer:

 1. Houd vloeren schoon en vrij om uitglijden en struikelen te voorkomen, let vooral op hoeken met blinde vlekken
 2. Zorg ervoor dat elektrische snoeren of slangen op de juiste manier zijn ingepakt en weg van het looppad
 3. Biedt goede vangrail systemen, vangnet systemen of persoonlijke valbeveiligingssystemen aan in het magazijn voor diegenen die betrokken zijn bij activiteiten op een hoogte om vallen van hoogte ten gevolge van uitglijden te voorkomen
 4. Blootgestelde of open laadkaai deuren en andere gebieden waar werknemers kunnen vallen of eraf kunnen lopen, moeten worden afgezet of geblokkeerd
 5. Gebruik grit tape of een kleeflaag rond laadkades
 6. Zorg ervoor dat alle trapleuningen correct zijn geïnstalleerd en dat antisliptreden op hun plaats zitten
 7. Ladders mogen alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn ontworpen om uitglijden, vallen of ander letsel te voorkomen
 8. Ladders mogen alleen worden gebruikt op stabiele en vlakke oppervlakken om kantelen of vallen te voorkomen
 9. Zorg ervoor dat ladders niet defect zijn en antislip lijm of traptreden bieden om uitglijden en vallen te voorkomen
 10. Bezoekers en werknemers moeten aangemoedigd worden om de belijning en paden te volgen
 11. Laat materiaal en producten niet te hoog stapelen