Verschil troffelvloer en gietvloer

Troffelvloer en de gietvloer zijn de meest gekozen vloeren

Het kiezen van de juiste vloer voor uw bedrijf is geen makkelijke keuze. Er moet namelijk met een hoop dingen rekening gehouden worden, zoals de duurzaamheid van de vloer, maar ook de stevigheid, onderhoudsvriendelijkheid, slijtvastheid, de uitstraling en de hygiënische aspecten. Daarom is het ook van groot belang om eerst na te gaan welke aspecten belangrijk zijn voor uw bedrijf voordat de juiste vloer gekozen kan worden. De meest gekozen vloeren voor bedrijven zijn de troffelvloer en de gietvloer. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog gaan wij hier dieper op in. Bij Mesa Coatings kunt u terecht voor zowel een troffelvloer als een gietvloer voor uw bedrijf. De gietvloer noemen wij de Mesa Epox Basic Gietvloer en de troffelvloer noemen wij de Mesa Fast Heavy Duty.

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer, ook wel mortelvloer, PMMA-vloer of acrylaatvloer genoemd, is een vloer op basis van het kunststof materiaal PMMA wat staat voor Polymethylmethacrylaat. Dit type vloersysteem heeft een dikte van 4 – 5 mm en bestaat uit 4 lagen. Dit vloersysteem wordt gesmeerd en kan op verschillende ondergronden en bij verschillende (weers)omstandigheden worden aangebracht.

Voordelen en toepassingen troffelvloer

De troffelvloer is een erg veelzijdige vloer. De troffelvloer is 100% vloeistofdicht en wordt naadloos gelegd, waardoor er geen vloeistoffen of viezigheid onder de vloer kunnen komen. Het naadloze aspect zorgt er ook voor dat de vloer gemakkelijk schoon te maken is. Verder is de troffelvloer zwaar mechanisch belastbaar en bestand tegen chemische stoffen. Ook is de vloer krasbestendig, UV-bestendig, slijtvast en erg duurzaam. De troffelvloer wordt veelal toegepast in wasstraten, werkplaatsen, de food- en horeca sector waaronder professionele keukens, slagerijen en bakkerijen en sanitaire ruimtes. Dit type vloersysteem is een systeem met een moderne en professionele uitstraling, waarvan u jarenlang profijt zult hebben.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een vloer op basis van het materiaal epoxy. Dit type vloersysteem heeft een dikte van ca. 2 mm en bestaat uit twee lagen. Een gietvloer wordt gegoten en kan op vlakke ondergronden zoals een betonvloer of cementdekvloer worden aangebracht.

Voordelen en toepassingen gietvloer

Een gietvloer heeft vele voordelen. Zo is de gietvloer volledig vloeistofdicht, onderhoudsvriendelijk en uiterst hygiënisch. De gietvloer heeft een glad oppervlak waardoor de vloer erg makkelijk schoon te maken is. Verder heeft een gietvloer een modern, strak en naadloos design met een professionele look. De gietvloer wordt voornamelijk toegepast in magazijnen, werkplaatsen, opslagruimtes en distributiecentra.

wasstraat BP in Schulte
Tesla Duiven

Het verschil tussen een troffelvloer en een gietvloer?

Het grootste verschil tussen een troffelvloer en een gietvloer is het type materiaal. Een troffelvloer is op basis van acrylaat en een gietvloer op basis van epoxy. Het type materiaal zorgt ook voor een groot verschil in uithardingstijd. Acrylaat heeft een snelle uithardingstijd waardoor een troffelvloer vloer op 1 dag aangebracht kan worden en na 2 uur volledig mechanisch en chemisch uitgehard is. Epoxy heeft 24 uur per laag aan uithardingstijd nodig. Een gietvloer wordt daarom ook op 2 dagen aangebracht, na 24 uur is de vloer beloopbaar, na 48 uur belastbaar en na 7 dagen volledig chemisch uitgehard.

Verder is er ook nog een verschil in de manier van aanbrengen. Een gietvloer wordt gegoten en een acrylaatvloer wordt gesmeerd. Een gietvloer heeft doorgaans een dikte van 2 – 3 mm en bestaat uit twee lagen en een troffelvloer heeft een dikte van 4 – 5 mm, bestaande uit vier lagen. De samenstelling van de lagen is ook verschillend. De troffelvloer heeft namelijk een flexibele tussenlaag die ervoor zorgt dat spanningen kunnen worden opgevangen waardoor de troffelvloer ook mechanisch belastbaar is. Deze tussenlaag heeft de gietvloer niet. De samenstelling van de materialen en de dikte van het systeem zorgen voor de belastbaarheid van de vloer, hoe dikker het systeem, hoe zwaarder belastbaar deze is en hoe meer spanningen het op kan vangen. Het is mogelijk bij ons om de gietvloer tussen de 2 lagen in, in te laten strooien. Hierdoor krijgt de gietvloer meer body en kan het meer spanningen opvangen.

Een ander belangrijk verschil is dat de troffelvloer in verschillende antislip gradaties afgewerkt kan worden, van glad tot zwaar antislip. Dit is bij de gietvloer niet van toepassing. Een gietvloer wordt altijd glad afgewerkt, waardoor dit systeem niet toegepast kan worden in de carwash sector, de food- en horeca sector en sanitaire ruimtes. Een glad oppervlak binnen deze toepassingen kan tot erg gevaarlijke situaties leiden.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal verschillen in de voordelen van de systemen. Een troffelvloer is, zoals eerder benoemd, krasbestendig, UV-bestendig en urine bestendig. Een gietvloer heeft deze eigenschappen niet. Als laatste is er ook nog een verschil in applicatie. Een troffelvloer kan op verschillende typen ondergronden aangebracht worden en bij verschillende omstandigheden zoals lage en hoge temperatuur zowel binnen als buiten. Een gietvloer kan enkel over een vlakke bodem aangebracht worden met een minimale ondergrond- en omgevingstemperatuur van 15°C.

Troffelvloer of gietvloer nodig voor uw bedrijf?

Heeft u vragen over onze troffelvloer of onze gietvloer of bent u geïnteresseerd in een van deze vloeren? Of heeft u advies nodig voor het kiezen van de juiste vloer voor uw bedrijf? Neem dan direct contact met ons op. Onze ervaren specialisten staan u graag te woord en voorzien u van professioneel advies. Ook kunt u contact met ons opnemen voor een geheel vrijblijvende offerte op maat.