De beste oplossing als het gaat om hygiëne in een bakkerij

Hygiëne, het eerste aandachtspunt

Begint u een bakkerswinkel of bakkerij? Dan is het begrip hygiëne waarschijnlijk één van de eerste aandachtspunten. Niet alleen zoekt u zelf actief naar de beste manier om uw werkplek schoon en veilig te houden: de regelgeving op het gebied van hygiëne wordt ook steeds belangrijker en strenger. Voor veel bedrijfstakken, en zeker voor die in de voedselbranche, bestaat een hygiënecode, een gids waarin uitgelegd wordt hoe men de voedselveiligheid en hygiëne optimaal in stand houdt. U kunt daar alles over lezen op de website van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor bakkerijen wegen de volgende factoren erg zwaar: hygiëne/bouwkunde, ongediertewering en -bestrijding, bewaren/opslag, bereiding/terugkoelen, en presenteren. De eerste eis, omtrent de bouwkunde, is letterlijk en figuurlijk het fundament onder de hygiëne van uw bakkerij. Want hoe goed u ook schoonmaakt, de hygiëne in uw bedrijf valt of staat met de constructie en materialen van de ruimte waarin u uw brood bereidt. Lees hieronder daarom meer over de coatingvloeren van Mesa Coatings, speciaal vervaardigd voor bakkerijvloeren.

De hygiëne-eisen in een bakkerij

Het starten van een bakkerij gaat gepaard met een aantal regels waaraan voldaan moet worden. Zelfs met de beste bedoelingen ontkomt u daar niet aan. Voor bakkerijen geldt de apart opgestelde Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij, te vinden op de website van de eerder genoemde NVWA. U kunt deze toepassen op uw bedrijf, maar u kunt ook zelf een plan opstellen op basis van HACCP-richtlijnen. Dit moet vanzelfsprekend wel eerst goedgekeurd worden. Het is hierna zaak om deze richtlijnen streng te handhaven: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert hierop en deelt waar nodig boetes uit.

Makkelijk te reinigen ruimte

Met het hebben van de juiste wanden en vloeren maakt u een goede start. Wanneer u kiest voor een tegelvloer zijn er veel naden, waar bacteriën zich makkelijk kunnen ophopen. Ook blijft hier na het schoonmaken van de vloer veel water liggen, een voedingsbodem voor ongedierte. Een tegelvloer is daarom niet erg geschikt om te voldoen aan een HACCP vloer. Een betonvloer is evenmin aan te raden. Deze staan bekend om hun status als oneindige stofnesten, zijn moeilijk te reinigen, tenzij u er schik in hebt om dagelijks met een schuursponsje en bijenwas aan de slag te gaan. Een houten vloer heeft misschien een warme, hippe uitstraling, ze is totaal ongeschikt als bakkerijvloer. Hout neemt, hoe goed bewerkt ook, altijd vocht op, tezamen met de bacteriën. En vet: muizen zijn hier gek op. Om nog maar te zwijgen van broodkruimels. Alle andere soorten vloeren die u tegenkomt in een zoektocht naar de beste ondergrond als bakkerijvloer, vallen eveneens af, totdat u op het begrip coatingvloer stuit. Als deze maar naadloos gelegd wordt, staat u dagelijks niet urenlang schoon te maken en hoeft u zich geen zorgen te maken of dat ene naadje, gaatje of hoekje wel schoon is. Bovendien straalt het professionaliteit uit, van een ondernemer die er alles aan gelegen is een schoon en veilig product te leveren. En die met zijn tijd meegaat. Overigens is het raadzaam om ook eens na te denken over de wanden. Die kunnen eveneens gecoat worden.

Mesa coatingvloeren voor de Bakkerij

De vloeren van Mesa Coatings voldoen volledig aan de HACCP-richtlijnen en ruimschoots aan de eisen voor een bakkerij: antislip (voor uw veiligheid), UV- en hittebestendig, snel gelegd (!)en vloeistofdicht: hermetisch afgesloten voor vocht, bacteriën en ander ongedierte. Een geschikt schoonmaakmiddel doet de rest. En, minstens zo belangrijk: de lange levensduur van de coatingvloer maakt deze oplossing tevens tot de meest duurzame. De vloeren kunnen aangepast worden op de eisen van de klanten. Zo kunt u zelf kiezen uit allerlei kleuren, of u een antislip laag aanbrengt of niet, en of u ook plinten aan laat brengen om de vloer volledig vloeistofdicht te maken. De mogelijkheden zijn derhalve ook nog zeer talrijk. Kortom: begin uw bakkerij direct goed, leg een coatingvloer aan. Misschien wel de beste uitvinding sinds gesneden brood.

Bekijk ons aanbod nu op onze website, of neem direct contact met ons op voor vragen of persoonlijk advies!