De meest geschikte vloer voor de bakkerij

De inrichting van een bakkerij moet aan veel eisen voldoen. Meubilair, inrichting, vloeren: alles moet kloppen. Allereerst moet de bakkerij natuurlijk praktisch ingericht worden: er moet brood gebakken en verkocht kunnen worden. Dat betekent ook dat er eisen worden gesteld aan hygiëne. Om de producten op een aantrekkelijke manier te presenteren en klanten aan te spreken moet de inrichting er goed uitzien.

De keuze voor de juiste vloer speelt hierin ook een belangrijke rol. Een goede vloer is in feite de basis voor iedere bakkerij. Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied, en welke eisen worden er aan de vloer gesteld? Dat lees je hier.

Wat voor mogelijkheden zijn er voor de vloer in een bakkerij?

Vloeren zijn er in allerlei soorten en maten. In een bakkerij ligt het voor de hand om een stevige en slijtvaste vloer te kiezen die hygiënisch is en makkelijk schoon te maken valt. Dat betekent dat er verschillende goede opties zijn voor in de bakkerij:

 • Een betonvloer

  De betonvloer is een optie voor bakkerijen. Beton is zeer stevig en slijt niet snel. Een betonvloer is daarentegen niet gemakkelijk schoon te maken, wat kan zorgen voor een onhygiënische ruimte die niet voldoet aan alle HACCP eisen.

 • Troffelvloer

  Een zogeheten ‘troffelvloer’ is een industriële vloer die bestaat uit grind, dat wordt gemengd met kunsthars (epoxy). Het resultaat is een op maat gemaakte vloer die erg praktisch is in gebruik en extreem zwaar belast kan worden. De vloer is namelijk wel twee keer zo sterk als beton. De vloer is ook gemakkelijk schoon te maken en voldoet aan veel meer eisen die van belang zijn in een bakkerij.

 • Gietvloer

  Een gietvloer bestaat uit harde kunststof, die ter plekke gegoten worden. Deze vloer is slijtvast en, afhankelijk van het gebruikte materiaal, zeer geschikt voor ruimtes waarin zware machinerie draait. Ook voor bakkerijen is de gietvloer een goede keuze.

Professionele bakkerij
HACCP vloer
Bakkerijvloer

Wat zijn de eisen die aan een bakkerijvloer gesteld worden?

De vloer in een bakkerij wordt niet alleen gekozen op basis van praktische invulling. Hij moet daarnaast namelijk voldoen aan allerlei wettelijke eisen rondom hygiëne. Ook de Arbowet schrijft een bepaalde vloer voor. Waar moet je allemaal op letten als je een vloer voor een bakkerij uitkiest?

 • HACCP-eisen

  De overheid heeft een hygiënecode opgesteld voor de brood- en banketbakkerij (onderdeel van de HACCP). Daarin staan bepaalde eisen waar de vloeren van een bakkerij aan moeten voldoen. Zo worden microbiologische, chemische en fysische gevaren tot een minimum beperkt.

 • Geen slipgevaar, gemakkelijk schoon te maken

  Minstens zo belangrijk als de hygiëne in de bakkerij zijn de praktische aspecten van de vloer. Is het makkelijk om te werken in de bakkerij? Is de vloer van zichzelf schoon, en is hij makkelijk schoon te houden? Een goede vloer voldoet aan al die eisen. Dat maakt je bakkerij een plezierige plek om te werken.

 • Duurzaam en hittebestendig

  Een vloer in een bakkerij wordt flink belast. Vooral grote machines kunnen zorgen voor veel slijtage en ook het constant verhitten van ovens kan uiteindelijk voor schade zorgen. Het is dan ook belangrijk om een vloer uit te zoeken die bestand is tegen zwaar gebruik – dag in, dag uit.

Geïnteresseerd in een troffelvloer?

Neem dan contact op met ons!

hygiënische coatings

De keuze voor een troffelvloer

Voor de bakkerij zijn verschillende opties te kiezen. De meest populaire vloer is de troffelvloer. Die is binnen 1 dag te leggen in iedere bakkerij, uiterst hygiënisch in gebruik, en vrijwel onverwoestbaar dankzij de samenstelling van materialen.

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer bestaat uit meerdere lagen. De basis van de vloer is grind, dat wordt verhard met een stevige kunsthars. Hierdoor ontstaat een dikke vloer die niet alleen nagenoeg onverwoestbaar is, maar ook vloeistofdicht is. Dat maakt het een praktische en hygiënische keuze voor bedrijven – en ook voor bakkerijen erg geschikt.

Het MesaCon 6000-systeem

Met het MesaCon 6000-systeem kan er binnen één dag een nieuwe troffelvloer in een bedrijfsruimte geplaatst worden. Temperatuur speelt daarbij geen rol, zodat de vloer altijd en overal gelegd kan worden. Als u een nieuwe vloer in de bakkerij wilt laten leggen is dit een erg aantrekkelijke optie.

Bekijk onze vloeren op Bakkersvak 2019

De vakbeurs Bakkersvak is er voor de hele bakkerijsector. Hier ontdek je alle producten en diensten van leveranciers aan de branche. Ook Mesa Coatings is hier aanwezig om alle voordelen rondom de troffelvloeren uit te leggen. Wij staan op de beurs bij stand nummer D138.

Als je meer wilt weten over de beste vloeroplossingen voor bakkerijen, kom dan naar Bakkersvak 2019. De specialisten van Mesa Coatings staan klaar om al je vragen over vloeren en over het MesaCon 6000-systeem te beantwoorden.