De vereisten van veiligheid in magazijnen

Het is altijd belangrijk om aandacht te besteden aan de vereisten van veiligheid in magazijnen. Een veilige werkomgeving is namelijk van groot belang voor de medewerkers. Stel dat er brand uitbreekt of dat de vloer spekglad is. Of denk maar aan onveilige situaties met heftrucks. Dat leidt tot grote risico’s en brengt de veiligheid in gevaar. Dat geldt ook voor onveilige situaties met magazijnstellingen. Nu is het zo dat er om de veiligheid te waarborgen wettelijke eisen zijn vastgesteld. Bovendien is er rekening te houden met het maken van de juiste keuze voor een magazijnvloer. Het combineren van deze uitgangspunten zorgt voor de ideale oplossing op het gebied van veiligheid in het magazijn. De Arbeidsinspectie mag dan ook gerust langskomen.

Wettelijke eisen

Magazijnstellingen in het magazijn moeten in de eerste plaats aan bepaalde regels voldoen. Zijn de magazijnstellingen van voor 2009? In dat geval zijn de normen NEN 5051, NEN 5052 en NVM 503 van toepassing. De normen NEN/EN 15620 en 15635 zijn van toepassing voor magazijnstellingen na 2009. Bovendien is er mogelijk een bouwvergunning van toepassing. Dat is het geval als de stelling op de vloer en het gebouw steunt, hoger is dan 8,5 meter en een verdiepingsvloer heeft. Of indien er sprake is van een loopbrug met een hoogte van meer dan drie meter. Verder geldt dat er sprake moet zijn van een periodieke keuring en inspectie.

Belijning op vloer voor onderscheid heftrucks en voetgangers

Op het gebied van veiligheid in magazijnen zijn er meerdere wettelijke vereisten. Het is bijvoorbeeld van belang dat er sprake is van belijning op de vloer. Waarom? Om het onderscheid in banen aan te geven voor heftrucks en voetgangers. De scheiding door middel van belijning op de vloer geeft een duidelijk onderscheid aan. Dat vergroot de veiligheid. Dat moet ook, want jaarlijks zijn er al zeventienhonderd ongevallen met heftrucks.

Zichtbaarheid van nooduitgangen en vluchtwegen

Het is ook belangrijk dat indien er een levensbedreigende situatie ontstaat in het magazijn, de weg naar buiten snel is te vinden. Daarom is het ook verplicht om nooduitgangen en vluchtwegen duidelijk aan te geven. Bovendien is het van belang dat de nooduitgang bereikbaar is en er geen obstakels voor staan.

Eisen voor de vloer in het magazijn

Het is belangrijk dat vloeren in magazijnen vormvast, stabiel en stroef zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de vloer vrij is van obstakels en oneffenheden. De stroefheid is belangrijk om uitglijden te voorkomen. Een natte vloer is snel aan de orde als heftrucks in- en uitrijden bij regen. Uiteraard is het in elk magazijn van belang dat de vloer een optimaal draagvermogen heeft en tegen zware belasting bestand is.

De juiste keuze maken voor een magazijnvloer

Het is geen eenvoudige klus om een magazijnvloer regelmatig te vervangen. Dat hoeft ook niet als er een juiste keuze is voor een magazijnvloer. Het is het beste om meteen een verstandige keuze te maken voor een vloer die aan de eisen voldoet. Verder is het extra praktisch als er sprake is van een vloer zonder scheuren of naden. Dat zorgt ervoor dat er minder snel ongelukken ontstaan. Het is bovendien vanzelfsprekend dat het aanbrengen van een magazijnvloer het beste is om dit over te laten aan professionals.

Mesa Coatings

Mesa Coatings is een professional als het gaat om het aanbrengen van magazijnvloeren. Wij leggen de perfecte magazijnvloer in uw magazijn. Hiervoor hebben wij verschillende vloeroplossingen beschikbaar in de vorm van coatings voor het magazijn. De keuze in de industriële sector valt doorgaans op een epoxyvloer vanwege de slijtvastheid en sterkte. De epoxyvloer is tweemaal zo sterk als beton, gemakkelijk te reinigen, chemisch bestendig en bovendien vloeistofdicht.

Bekijk onze app

Zo goed als alle opdrachten die Mesa Coatings uitgevoerd heeft zijn te bekijken in onze app. Hier geven wij een indruk met wat voor werkzaamheden we uitvoeren. Bent u nieuwsgierig naar ons werk, naar de kwaliteit die we leveren en naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze projecten in de app.

epoxy vloer
magazijn vloer