Klimmen: de uitdaging op grote hoogte

Er is altijd ruimte om veiligheid te verbeteren

In de afgelopen decennia zijn het aantal veiligheidsregels en -maatregelen zeer gegroeid, in iedere hoek van het dagelijks leven. Ook in het recreatief klimmen bij een professionele klimmuur zijn de regels strenger geworden. Daarnaast is de uitrusting sterk verbeterd, waardoor het aantal (fatale) ongelukken binnen het klimmen extreem is gedaald. Een nadeel is dat klimmen altijd een bepaald risico met zich blijft meebrengen en een ongeluk in een klein hoekje zit. De lichte angst en de adrenaline rush die daarbij vrijkomt is natuurlijk ook deel van het plezier van klimmen, maar het is wel van belang dat de veiligheid altijd actief gewaarborgd en verbeterd wordt. Hoe kun je dat nu het beste doen?

Valmatten

Zorg ten eerste altijd dat er in de klimhal goede valmatten aanwezig zijn. Een goede valmat heeft een bepaalde kwaliteit om een mogelijke val te kunnen dempen. Op die manier wordt ernstige schade aan het lichaam van het slachtoffer zoveel mogelijk voorkomen. Een slechte valmat biedt te weinig demping, bij een val van grote hoogte zal het slachtoffer alsnog de harde vloer raken door de mat heen. Ook moeten de matten genoeg vloeroppervlak bestrijken, zodat een vallende klimmer nooit naast de mat kan vallen.

Uitrusting

Aan de uitrusting van de klimmer worden ook eisen gesteld. Het touw en het harnas moeten natuurlijk van goede kwaliteit zijn en dit moet regelmatig, liefst na ieder gebruik, gecontroleerd worden. Daarnaast moet er altijd een gediplomeerde zekeraar aanwezig zijn die toezicht houdt op de klimmers. Beginnende klimmers moeten altijd een zeer heldere instructie krijgen die niet te lang is, maar zeker niet te kort! Deze instructie moet gegeven worden door een ervaren klimmer die ervaring heeft met het instrueren van mensen.

Coatings voor een klim vereniging
Duurzame antislip vloer
Duurzame vloer in de keuken

Klimmuur

Naast de uitrusting en de valmatten valt er bij de klimmuur zelf ook nog winst te behalen. Het materiaal van de muur moet van goede kwaliteit zijn en de handgrepen moeten op de juiste manier bevestigd zijn. Speling in de handgrepen is absoluut uit den boze, de handgrepen moeten hier regelmatig op gecontroleerd worden. Ook handgrepen die stevig bevestigd zijn kunnen namelijk naarmate ze meer aangewend worden toch losser gaan zitten. De handgrepen moeten natuurlijk ook van goede kwaliteit zijn en niet tijdens een klimpartij kunnen afbreken, bestel deze daarom bij een gecertificeerd bedrijf die lange garantie geeft, zodat de kwaliteit gewaarborgd is.

Vloer

Met alleen kwalitatieve valmatten is een klimhal nog niet veilig, ook de vloer moet kwalitatief uitmuntend zijn. Van belang is dat mensen, en zeker zekeraars, niet kunnen uitglijden, of dat de valmatten verschuiven. De coatingvloeren die wij aanbieden zijn mechanisch belastbaar en zijn te voorzien van een antisliplaag. Dit voorkomt glijpartijen en houdt de valmatten stevig op hun plek, ook wanneer er frictie tussen mat en vloer ontstaat door een val. Alle vloeren die wij aanbieden kunnen binnen één dag gelegd worden, dit beperkt het omzetverlies en na legging kun je je klimmers weer met een gerust hart naar de top sturen.

Als je interesse is gewekt, neem dan snel contact met ons op. Wij adviseren, beantwoorden graag vragen en maken een vrijblijvende offerte aan als je dat wenst.