Voedselverwerkingsbedrijven

Voldoen aan hygiënevoorschriften binnen de voedselverwerkingsbedrijven

Daar waar voedsel wordt verwerkt, gelden bepaalde hygiëne-eisen. Deze zijn logisch en noodzakelijk om de gezondheid van zowel mensen die met het voedsel werken als consumenten te beschermen en te waarborgen. Iedereen is tot op zekere hoogte bekend met de maatregelen die worden genomen: gebruikte spullen worden goed ontsmet, personeel werkt met haarnetjes en handschoenen en er wordt grondig en volgens vaste schema’s schoongemaakt. Dat een hygiënische werkomgeving van cruciaal belang is, hoeven wij u niet te vertellen. Wat wij u wel willen vertellen, is dé manier om hiervoor te zorgen, namelijk door het plaatsen van hygiënische vloeren.

Veelvoorkomende problemen aan vloeren, wanden en plafonds in voedselverwerkingsbedrijven

Overal waar met voedsel wordt gewerkt, is er een risico op bacteriegroei en daarmee op het uitbreken van gezondheidsrisico’s. Zelfs op plekken waar bijzonder veel aandacht wordt besteed aan preventie en schoonmaak, treden vaak dezelfde problemen op. Enkele bekende problemen zijn: vuil en etensresten die achterblijven, gebrekkige hygiëne van medewerkers, voedingsproducten die vallen (bijvoorbeeld door een gladde vloer) en verwerking van voedsel op onhygiënische oppervlakken.

Veel van deze problemen hebben te maken met de vloer en wanden, maar het plafond moet ook zeker niet worden vergeten. Ook hier kunnen vuil en resten zich ophopen en het plafond wordt maar zelden net zo goed gereinigd als de vloer en de wanden. Een groot probleem is dat de gevaren lang niet altijd zichtbaar zijn. Achtergebleven bacteriën resten kunnen niet worden opgemerkt totdat het te laat is en deze resten inmiddels hebben gezorgd voor onhygiënische zaken, zoals schimmel.

industriele vloer
haccp vloer
metaalindustrie

Waarom is een hygiënische vloer belangrijk?

Een hygiënische vloer is belangrijk omdat de vloer een plek is waar bacteriën zich ophopen. Alle medewerkers lopen continu over de vloer en kunnen op deze manier bacteriën verder verspreiden. Dit zorgt ervoor dat er weer andere manieren ontstaan waarop voedsel met bacteriën in aanraking kan komen.

Vloeren vormen een specifiek gevaar omdat zij vaak groeven, kieren en gaten kennen, niet volledig aansluiten of poreus zijn. Dit probleem is op te lossen door de vloer stelselmatig goed schoon te maken. Dit is echter slechts een deel van de oplossing. Met een vloeistofdichte vloer zorgt u voor een nog veel betere basis. Een vloeistofdichte vloer zorgt ervoor dat vuil zich niet kan gaan ophopen in moeilijke bereikbare plekken.

Een goede, hygiënische vloer is primair belangrijk vanuit hygiënisch oogpunt voor mensen, zowel medewerkers als klanten. Zo’n vloer kan u echter ook helpen bij het voorkomen van (hoge) boetes. Controles op hygiëne zijn terecht streng: met een vloeistofdichte coating vloer voorkomt u de kans op problemen aanzienlijk.

De vloeren van Mesa Coatings

Mesa Coatings levert coatingvloeren aan voedselverwerkingsbedrijven. Onze veelgeprezen MesaFast troffelvloer is de perfecte vloer voor in elk bedrijf. Deze coatingvloer is in een dag te plaatsen en zorgt dus voor minimale overlast. Deze vloer is zo hygiënisch, dat hij voldoet aan de strenge HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) regelgeving. Hij is bovendien in tal van kleuren leverbaar.

Omdat deze vloer geheel stof- en vloeistofdicht is, krijgt vuil geen kans om te hechten. Bovendien is de MesaCon 6000 troffelvloer zeer eenvoudig te reinigen. Dagelijks goed reinigen met water volstaat om hygiëne te waarborgen. Hoe langer u de vloer gebruikt, hoe meer water en dus geld u zult besparen, om over het besparen op overbodige chemische reinigingsmiddelen nog maar te zwijgen. Gun uzelf een duurzame, milieuvriendelijke en uiterst hygiënische vloer.

Wilt u voorbeelden zien?

Bent u benieuwd naar voorbeelden van de toepassing van onze coatings? In onze app vindt u vrijwel al onze projecten. Zo kunt u zelf zien hoe onze coatings het verschil maken op het gebied van hygiëne en veiligheid.