Is uw zwembadvloer veilig genoeg?

Voorkom valpartijen rondom uw zwembad

Jaarlijks gebeuren er zo’n 6000 ongelukken in de Nederlandse zwembaden. Hoewel u het misschien op het eerste gezicht niet zou denken, gebeuren deze ongelukken niet alleen in het water. Het grootste gedeelte van deze ongelukken (meer dan de helft!) vindt niet plaats in het zwembad zelf, maar juist rondom het zwembad.

Voorkom valpartijen rondom uw zwembad!

Vaak worden deze ongelukken veroorzaakt door rondrennende kinderen, die in de buurt van het zwembad aan het rennen en spelen zijn. Grote kans dat zij hier uitglijden en dit tot een vervelende en pijnlijke situatie kan zorgen. Rennen rondom een zwembad is ontzettend gevaarlijk en hier te hard lopen of rennen kan erg vervelend uitpakken. Maar hoe kunt u dit nu het beste voorkomen? In de meeste gevallen gaat het om tegels die niet stroef genoeg zijn. Hoe stroever de tegel, hoe kleiner de kans dat uw bezoek valt op de tegels.

Kindveilig zwembad

De afgelopen tijd kon u dan ook in het nieuws lezen dat kindveilige zwembaden in vakantieresorts niet per definitie veilig zijn voor uw kinderen. Is het mogelijk om ervoor te zorgen dat Nederlandse zwembaden veiliger worden? Als eigenaar van het zwembad bent u zelf verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat deze zo veilig mogelijk is. De vloer moet bijvoorbeeld voldoen aan een aantal veiligheidseisen. Deze eisen kunt u vinden in het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden Artikel 12:

Vloeren die bestemd zijn om met blote voeten te worden betreden, zijn:

  1. Zo vervaardigd dat zij voldoende weerstand bieden tegen uitglijden.
  2. Zodanig aangelegd dat het afvloeien van schrobwater of regenwater in het bassin niet mogelijk is.
  3. In overdekte ruimten zijn vloeren, als bedoeld in het eerste lid, vervaardigd van vlak afgewerkt, waterdicht materiaal.
Zwembadvloer voor veiligheid
Vloercoating kleedkamers zwembad
Roosters langs het zwembad

Voldoet uw zwembadvloer al aan deze normen?

Controleren of uw zwembadvloer aan deze normen voldoet is lastig! Het is mogelijk om uw vloer te laten testen door een professional, zodat u zeker weet dat de eisen voldaan worden. Wij raden dan aan om een vloerexpert in te schakelen. Deze expert zal de antislip waarde van een vloer testen met geschikte apparatuur.

Hoe werkt zo’n antislip meting?

In Nederland en België zijn nog geen wettelijke normeringen vastgesteld voor de stroefheid van een vloer. De enige afspraak die in Nederland gemaakt is, is de NTA 7909:2003 – Duitse DIN Norm. Volgens deze norm wordt de stroefheid gemeten en na het meten wordt een antislip rapport opgesteld.

Hoe werkt deze normering?

De antislip meting wordt uitgedrukt in μ. (MU). Hiervoor zijn de gemiddelde waarden van belang. Wanneer het gaat om ondergronden van steen, wordt er in vochtige omstandigheden geprobeerd om een gemiddelde van μ 0,55 of hoger te halen. Deze μ waardes worden vervolgens omgezet naar R-waardes volgens DIN 51130.

Wanneer deze R-waardes onder de 10 uitkomen, betekent dit dat zij geen acceptabel antislip effect kunnen geven. Wanneer u bij ons om advies vraagt, hanteren wij altijd de waarden van R10 tot R1.

μ Waarde Antislip waarde
0.18 tot 0.34 R10
0.34 tot 0.51 R11
0.51 tot 0.71 R12
0.71 of hoger R13

Wanneer uw vloeren een antislip behandeling hebben gehad, zullen deze in de meeste gevallen een R waarde halen van R12 tot R13. Dit is een goede waarde en ook toegestaan door verzekeringsmaatschappijen en andere wetgeving.

Overige eisen zwembadvloer

Natuurlijk is het hebben van de juiste anti-slip belangrijk, maar er zijn ook nog andere eisen waaraan een zwembadvloer aan moet voldoen. Deze eisen zijn bijvoorbeeld waterdichtheid, voldoende afschot zodat er geen plasvorming op de vloer wordt gevormd. Verder moet de vloer zodanig worden aangelegd dat dit er voor zorgt dat wanneer het regent of wanneer het zwembad geschrobd wordt, dit (regen)water niet in het zwembad terecht komt.

Benieuwd geworden of uw anti-slip waarde bij uw zwembadvloer voldoende is of dat hier ruimte is voor verbetering? Of misschien zijn er wel andere eisen waaraan uw zwembadvloer moet voldoen? Neem dan zeker contact op met Mesa Coatings! Wij hebben al jaren ervaring in de recreatiebranche en zijn gespecialiseerd op het gebied van veilige hygiënische zwembadvloeren. Bij ons bent u zeker gegarandeerd van deskundig advies en zal u tevreden en met veilige vloeren bij ons weg gaan!

Zwembadvloer voorzien van antisliplaag
Nieuwe zwembadvloer