De droogtijd van de gietvloer

Hoe lang duurt het voordat uw vloer uitgehard is?

De gietvloer heeft zijn sterkte en mate van comfort te danken aan de verschillende lagen waaruit deze is opgebouwd. Ondanks deze lagen is de vloer wel heel dun. Het aanbrengen van de gietvloer is een tijdrovende klus en de droogtijd van de gietvloer zal wat tijd in beslag nemen maar is het wachten uiteindelijk meer dan waard.

De gietvloer wordt als volgt aangebracht:

1. De voorbereiding van de ondervloer

Voordat een gietvloer kan worden aangebracht, moet de ondervloer eerst gecontroleerd en, indien nodig, behandeld worden. Hier worden dan kleine reparaties uitgevoerd, zoals het wegwerken van barsten en gaatjes. Het is van groot belang dat de ondervloer helemaal glad en droog is. Ook moet deze goed schoon zijn. Wanneer dit allemaal het geval is, kan de gietvloer daadwerkelijk worden aangebracht. Hierbij is er geen droogtijd, maar wanneer de vloer eventueel machinaal moet worden opgeruwd, neemt dit wel enkele uren in beslag.

2. De primer

De primer is de laag die de gietvloer met de ondervloer aan elkaar verbindt en er ook voor zorgt dat de gietvloer niet in de ondervloer kan gaan zakken. Een primer moet wel een paar uur drogen voordat de volgende laag er overheen kan.

3. De eerste laag

De eerste laag (ook wel schraplaag genoemd) is de volgende laag van een gietvloer. Deze laag zorgt voor de mate van comfort en de sterkte van de vloer. Ook egaliseert deze laag de ondervloer, zodat alle zichtbare oneffenheden glad zijn. Het is een ideale basis voor de daadwerkelijke gietvloer.

4. De gietvloer

Pas bij deze stap wordt de gietvloer aangebracht. Deze laag geeft de vloer de gewenste uitstraling.

5. De topcoat

Tenslotte is de toplaag aan de beurt. Deze laag geeft de vloer een matte finish en biedt de juiste bescherming.

Gietvloer van in een keuken
Voordelen van een gietvloer

De gietvloer uitharden

De droogtijden van de Mesa Fast en de Mesa Epox bedragen enkele uren per laag. Wanneer de vloer aan het drogen is zijn er een aantal zaken die u in acht dient te nemen.

 • – Loop er niet gelijk overheen

  Wij snappen als geen ander dat u het liefst meteen over uw nieuwe mooie vloer wilt lopen. Maar het valt absoluut af te raden. De vloer is natuurlijk vloeibaar bij het aanleggen en moet genoeg tijd hebben om voldoende uit te harden. Iedere vloer is weer anders en kent andere droogtijden, daar moet u rekening mee houden.

 • – Gun de vloer genoeg tijd

  Voor bijna alle gietvloeren geldt dat ze minimaal 24 uur de tijd nodig hebben om volledig uit te kunnen harden. Dat is dan voor een vloer van gemiddelde dikte en zonder extra lagen. Bij iedere vloer hoort een bijbehorende coating en meerdere speciale lagen, welke ook allemaal goed moeten kunnen drogen.

 • – Een vloeistofdichte coating

  Dit is een speciale laag die ervoor zorgt dat vloeistoffen niet in uw vloer kunnen trekken, waardoor deze het langst mooi kan blijven. Bij de meeste vloeren wordt deze laag standaard meegeleverd.

 • – Een UV werende coating op je vloer

  Soms kunnen gietvloeren verkleuren. Om dit tegen te gaan kan er een UV werende laag worden aangebracht. Deze laag heeft, net als de vloeistofdichte laag, tijd nodig om te drogen. Trek hier 1-2 dagen voor uit. Hierdoor kun je uiteindelijk wel een stuk langer van je vloer genieten.

 • – Wat is het beste moment om een gietvloer te laten leggen?

  Eigenlijk zijn er bijna geen goede momenten voor zoiets tijdrovends. Maar kies dan voor een periode dat u de ruimte waarin de vloer komt niet vaak hoeft te gebruiken. Bijvoorbeeld in de zomer, als u veel naar buiten kunt.

 • – Zorg voor goede omstandigheden

  Wanneer de vloer in goede omstandigheden ligt, kan het beste en het snelste uitharden. Denk hierbij aan de juiste binnentemperatuur (7-18 graden) en goede ventilatie, zodat schadelijke dampen van het aanbrengen weg kunnen. Dit al de droogtijd van de gietvloer uiteindelijk ten goede komen.

Wanneer is de gietvloer weer beloopbaar?

Alle Mesa Epox systemen zijn na 24 uur beloopbaar, na 48 uur belastbaar en na 7 dagen chemisch belastbaar. Voor het Mesa Fast vloersysteem geldt dat het volledige systeem na 2 uur na gebruik volledig belastbaar is, ook chemisch. Onder ieder Mesa Epox systeem is een Mesa Epox Extreme Primer laag aangebracht voor de hechting.

Gietvloer Makro Amsterdam
Gietvloer bij Tesla in Duiven

Gietvloeren van Mesa Coatings

Bent u na het lezen van dit blogartikel nieuwsgierig geworden naar de kosten van een prachtige gietvloer? Twijfel dan niet en vraag meteen een geheel vrijblijvende offerte aan voor uw bedrijf. Geef ons al uw wensen door, dan sturen we u een persoonlijke offerte op. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u altijd contact met ons opnemen. En wellicht geniet u binnenkort van een gietvloer in uw bedrijf.